مقدمه
اکثر افراد در دوران بارداری میتوانند به کارکردن ادامه دهند. اما گاهی اوقات، بارداری ممکن است باعث ایجاد چالشهایی برای فرد شود. در نتیجه برای اینکه خطری شما و نوزادتان را تهدید نکند و به بهرهوری کار شما لطمهای وارد نشود باید بدانید که چگونه میتوان بر مشکلات این دوره غلبه کرد.
مدیریت علائم بارداری
اگر حالت تهوع صبحگاهی دارید و احساس خستگی زیادی میکنید، کارکردن در دوران بارداری مخصوصاً در ماههای اولیه میتواند سخت باشد. برای مدیریت این علائم انجام کارهای زیر پیشنهاد میشود:
- وعدههای غذایی و میان وعدههای سالم، کوچک و منظم بخورید.
- تاحدامکان استراحت کنید.
- نوشیدن مقدار زیادی آب.
اگر برایتان امکان ایجاد تغییر در محیط کار و خانه وجود دارد، اقدامات زیر را انجام دهید:
در محل کار
- بهصورت منظم، حتی برای چند دقیقه هم که شده استراحت کنید.
- کفش و لباس راحت بپوشید. جوراب پوشیدن و استفاده از کفشهای بدون پاشنه به رفع خستگی پا کمک میکند.
- برای افزایش سطح انرژی خود تمرینات تنفسی انجام دهید.
- از ایستادن در تمام طول روز اجتناب کنید. تا جایی که میتوانید بنشینید تا کمردرد و پادردتان تسکین یابد.
در خانه
- تا زمانی که میتوانید استراحت کنید و در صورت امکان زود بخوابید.
- به طور منظم استراحت کنید. عادت کنید قبل از خواب دوش آب گرم بگیرید یا مطالعه کنید.
- حمایت اطرافیان میتواند زمان بیشتری برای استراحت کردن در اختیار شما قرار دهد، درنتیجه از خانواده و دوستان کمک بخواهید و کمک آنها را بپذیرید.
- برای بهبود خواب، افزایش انرژی، کاهش کمردرد و... به طور منظم ورزش کنید.
- غذاها را بپزید و منجمد کنید. این ایده برای مواقعی که واقعاً خسته هستید عالی است چراکه دیگر مجبور نیستید به طور مرتب غذا درست کنید.
علائم بارداری در بسیاری از زنان در ۳ ماههی دوم کاهش مییابد. در خلال این دوره ممکن است متوجه شوید که سطح خلقوخو و انرژی شما رو به بهبود است و کمتر دچار تهوع صبحگاهی میشوید.
تغییرات دوران بارداری در ۳ ماههی دوم
به سهماههی دوم بارداری خود خوش آمدید! در این دوره شما آرامآرام با تغییرات دوران بارداری سازگار میشوید. در ادامه نکاتی را از حیث تغییرات جسمانی و عاطفیای که بیان میشود مورد بررسی قرار میدهیم.
نکات کارکردن در دوران بارداری
انجام کارهای زیر میتواند باعث شود تا کارکردن در دوران بارداری به تجربهای راحت و مثبت تبدیل شود.
۱- آسان کردن کارها
- به این نکته توجه کنید که چگونه میتوان بودن در محل کار را برای خود آسان کنید. مثلاً، در ساعاتی که اوج ترافیک نیست به محل کار خود بروید.
- جلسات را طوری طراحی و برنامهریزی کنید که سایر افراد به شما مراجعه کنند یا با آنان تماس تصویری برقرار کنید.
- اگر کارگری هستید که بهصورت نوبتی و شیفتی کار میکنید، ساعت کار ایدهآل خود را به مدیرتان بگویید، شاید کارفرمای شما بتواند این ساعت را به شما بدهد. برای مثال، شاید بهترین زمان کارکردن برای شما ساعت ۱۱ صبح به بعد باشد چرا که در این زمان تهوع صبحگاهی کاهشیافته است.
- از قبل درمورد نحوهی واکنش به موقعیتهای دشوار فکر کنید. مثلاً ممکن است افراد در مورد شکم شما نظر بدهند و یا حتی شکم شما را لمس کنند. اگر این کار باعث ناراحتی شما میشود، آن را با افراد مطرح کنید و از آنان بخواهید که این کار را انجام ندهند.
۲- سازماندهی امور در محل کار
- بسته به شغلتان، شاید لازم باشد همکاران و مشتریان خود را از تغییر نقشتان آگاه کنید.
- ممکن است لازم باشد زمانی که در مرخصی هستید بخشی از کارهایتان را به دیگران واگذار کنید. در این شرایط آموزشهای لازم را به همکارتان بدهید، تا زمانی که میخواهید به مرخصی بروید حجم کارتان زیاد نشده و دچار استرس نشوید.
- اگر همه چیز طبق برنامه پیش نمیرود و احساس خستگی میکنید، دربارهی راههای مدیریت حجم کاری و کاهش آن با مدیر خود صحبت کنید.
۳- ملاقات با پزشک
- در صورت امکان، برای قرار ملاقاتهای پزشکی و مرخصی از قبل برنامهریزی کنید.
- در مورد کلینیکها و مراکز بهداشتیای که ساعت کاری آنها برای شما مناسب است و یا خارج از ساعات کاری شما باز هستند، اطلاعات کسب کنید.
- اگر بهصورت شیفتی و نوبتی کار میکنید، ممکن است بتوانید در تعطیلات رسمی کار کنید تا از این طریق درآمدی را که بهخاطر مرخصی رفتن از دست میدهید جبران کنید. معمولاً میزان حقوق در تعطیلات رسمی بیشتر است.
- در هنگام مرخصی گرفتن برای مراجعه به پزشک و یا استعلاجی گرفتن، زمانی که حالتان خوب نیست هرگز احساس گناه نکنید، چراکه این حق شماست.
4- برنامهریزی برای بازگشت به کار
بسیاری از والدین میگویند که ایکاش قبل از رفتن به مرخصی، بیشتر درمورد آمادهشدن برای بازگشت به کار فکر میکردند. چراکه این کار، بازگشت به کار را مثبتتر و کمتر استرسزا میکند. برنامهریزی عالی است، اما ممکن است پس از زایمان ایده و برنامههای شما تغییر کند. ممکن است تمایل داشته باشید بیشتر از آنچه که در ابتدا فکر میکردید در خانه بمانید یا زودتر از زمان برنامهریزی شده به محل کار خود بازگردید. به خودتان زمان بدهید و بهاندازهی کافی فکر کنید.
در برنامهریزی برای بازگشت به کار نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
1- ملاحظات کاری و خانوادگی
- به اهداف شغلی، ترتیبات خانوادگی و تعادل بین کار و زندگی خود فکر کنید.
- با شریک زندگی خود در مورد اینکه چه زمانی ممکن است بخواهید به سرکار برگردید صحبت کنید.
- با همسرتان در مورد اینکه آیا ممکن است پس از تولد نوزادتان مدتی از کار خود مرخصی بگیرد صحبت کنید. همچنین درمورد چگونگی برنامهریزی خود برای به اشتراک گذاشتن مراقبت از کودک با یکدیگر مذاکره کنید.
- یک شبکهی حمایتی متشکل از خانواده و دوستان برای خود تشکیل دهید.
۲- مسائل عملی
- موقعیت اقتصادی خود را در نظر بگیرید و ببینید تا چه زمانی میتوانید بدون داشتن مشکل مالی، زندگی خود را بگذرانید.
- راههایی برای آسانتر کردن کارهای روزمره و هفتگی خود در نظر بگیرید. مانند سفارش آنلاین مواد غذایی.
۳- ترتیبات کاری
- با کارفرمای خود درمورد حفظ ارتباط با محل کار در طول مرخصی صحبت کنید. بسیاری از کارفرمایان ترتیبات غیررسمی مانند دسترسی به اینترنت و دورکاری دارند.
- با کارفرمای خود درمورد گزینههای بازگشت به کار مانند ترتیبات کاری جدید یا انعطافپذیرتر مثل کار پارهوقت، صحبت کنید.
چگونه استرس خود را در بارداری مدیریت کنیم؟
اینکه فرد جدیدی را به دنیا بیاوریم کار آسانی نیست! پس طبیعی است که برای آن تا حدی استرس داشته باشیم برای مدیریت این استرس حتما مقاله زیر را بخوانید:
کار کردن در دوران بارداری همیشه آسان نیست. اگر باردار هستید یا تصمیم به بارداری دارید و میخواهید ضمن بارداری به فعالیتهای روزمرهی خود ادامه دهید، بهتر است با روشهایی که سلامت مادر و جنین را در حین انجام دادن کار حفظ میکند، آشنا شوید. اکثر زنان میتوانند در دوران بارداری به شغل خود ادامه دهند، اما حاملگی میتواند چالشهایی در محل کار ایجاد کند. برای سالم و فعال ماندن در محیط کار، روشهای تسکین مشکلات شایع در حاملگی را یاد بگیرید و بدانید چه زمانی کار کردن در دوران بارداری باعث به خطر افتادن بارداری میشود.اگر این مطلب برایتان مفید بود حتما این مطلب نکاتی حیاتی برای شما که قصد بارداری دارید! هم کمک کننده خواهد بود.
برگرفته از: